2015: Jaro ve znamení dvojtečky

2015: Jaro ve znamení dvojtečky

Jaro je tady, příroda se zelená – a my se oblékáme do modrofialova! Jsme to ale pořád my. Vlastně: mib.

Pokud se chcete dozvědět o rebrandingu v kostce a obrazem, klikněte sem.pdf. A nebo čtěte dál. Přinášíme také rozhovor s autorem nového vizuálního stylu.

Víc než logo.mib:logo.

Základem nového jednotného vizuálního stylu je nová značka, čili logo (správně logotyp). Vytvořil ho pro nás renomovaný grafický designér Tomáš Pakosta. Jde o tzv. písmové logo, které je současně logotypem. Vychází z názvu firmy a jeho odlišujícím nosným prvkem je znak dvojtečky, který logo vizuálně rozděluje na dvě části, které zároveň spojuje skrz geometrické vyrovnání (viz níže). Část „mib“ odkazuje k počátkům firmy, tehdejší inspiraci zakladatelů kultovní sci-fi, i faktu, že v každém mib:coňákovi je stále kousek „muže v černém“, i když by měl třeba modré triko. „Con“ je pak zkratkou anglického „consulting“. Tím to ale nekončí. Image title

„Logo a celý vizuální styl od Tomáše Pakosty je kvalitní. Přeju logu, aby vydrželo v nezměněné podobě co nejdéle. Má na to.“

Profesor Rostislav Vaněk, guru českého grafického designu

S dvojtečkou přichází...obsah!

Jednou z vlastností dvojtečky je, že po ní vždy následuje obsah. Dvojtečkou to nikdy nekončí. Obsah za dvojtečkou v našem logu je variabilní, podobně jako jsou naše služby a produkty. Je tu mib:DRIVE, mib:WMS... ale také mib:team, mib:academy, mib:menu, mib:show...Možností je bezpočet.

Dvojtečka zároveň vizuálně naplňuje motto firmy working together: Je totiž geometricky propojena s textem. Značka je zkonstruována z písma Endurance Pro, které je upraveno „na míru“ – dvojtečka, písmena i a b prošla geometrickou kvadraturou, takto je rovněž změněno vyrovnání písma. Hlavní síla dvojtečky tedy spočívá v tom, že je svojí formou přímo součástí loga.

Image titleObr.: Samostatně stojící motto (slogan) jakožto jedna z aplikací loga rovněž obsahuje dvojtečku.

Image title

Obr.:"Jedna dvojtečka stačí" (= následuje-li slogan po logu, dvojtečku neobsahuje; ve spojení více slov se dvojtečka vždy uplatní jen jednou) 

Doplňkový motiv „Z chaosu řád“

Výše zmíněný systém se dále prohlubuje v doplňkových motivech, které jsou tvořeny čtverečky a svým tvarem odkazují na dvojtečku. Tímto komplexním formálním ztvárněním je vyjádřena činnost a hodnoty Mibconu. Z chaosu (nesystémová řešení) se stává řád (systémová řešení mib:con) a je možné říci, že je tak opět naplňován slogan working together. Dvojtečka nejen že symbolizuje za ní následující obsah, ale současně ve spolupráci spojuje.

Image title

Obr.: Příklad doplňkového motivu. 

mib:web

Web obsahuje některé prvky nového vizuálního stylu (barevnost, písmo). Klíčovým elementem webu z hlediska vizuálního i organizace obsahu je tag (ten se dále objevuje např. na vizitkách jako volitelný prvek). Dá se říci, že tag plní obdobnou funkci jako dvojtečka. Je klíčem k obsahu. Web tedy nemá klasickou pevnou strukturu, nýbrž proměnlivou, fluidní. Web může „přesypat“ jediním kliknutím sám čtenář podle svého gusta a zájmů.

Image title

Obr.: Varianta loga se sloganem