MIB:FOOD – jídlo pro pohodu

Učíme se jíst s rozumem a citem, a hlavně pro pohodu.

Image title

"MIB:FOOD" není jen jednorázová akce, ale celý koncept. V naší řeči poradců v oblasti IT je to vlastně „projekt“. Téma se totiž bude v MIBCONu prolínat celým letošním rokem. Chceme se v rámci něj něco naučit o stravě, o rozumném složení jídla, které ladí s charakterem naší práce. Jak si na jídle pochutnat a najíst se dosyta, ale zároveň se neodvařit. Součástí je i celodenní občerstvení v podobě ovoce, zeleniny, oříšků či bílých jogurtů.

Náš projekt jsme odstartovali workshopem vedeným Marií Skalskou, lékařkou, lektorkou a fitness instruktorkou v jedné osobě. Doslova jsme si setkání „na pohodu“ užili.

Image title

Jestli někdo čekal striktní pravidla, tabulky a propočty, podle kterých by se měl v jídle řídit, tak je na tomto workshopu s Marií nenašel. Ale získal něco mnohem cennějšího. Vědomí, že když se bude řídit jejími radami, bude stát při výběru jídla oběma nohama mnohem pevněji na zemi než doteď.

Marie totiž umí vzácně kombinovat vysokou odbornost, zdravý selský rozum a vtip. A tím pádem věrohodně vysvětlit, jak to s jídlem v těle funguje. Že není vyloženě zdravé nebo nezdravé jídlo, ale že záleží, co od jídla potřebujeme. Protože něco jiného si žádá tělo v kanceláři pracujícího člověka, něco jiného tělo sportovce.

Lektorka nám poradila, co by v jídelníčku rozhodně nemělo chybět a se kterými „démonizovanými“ potravinami si naopak nemusíme v rozumném množství příliš dělat hlavu. Obecné povědomí, co je zdravé a co ne, má dnes skoro každý. Respektive si to aspoň myslí, dokud se pořádně nezamyslí. S Marií jsme proto mimo jiné probírali, co jsou pravdy, a proč, a co naopak mýty.

Mýtus je například se bezelstně domnívat, že když nahradíte cukr umělým sladidlem, automaticky uberete kalorie. Snadno se vám totiž může stát, že tělo naopak zmatete, nebo dokonce až vystresujete. Po sladké chuti bude logicky očekávat přísun energie, která ale nepřijde. A tak se jí začne „domáhat“, a vy pak možná spontánně zbaštíte něco, co jste původně vůbec sníst nechtěli.  

Jídlo je prostě v hlavě. Když víte, jak ve vašem těle funguje, a hlavně, co od něj chcete, nemůže vám uškodit, či vás dokonce ovládat. A právě jak si z jídla udělat co nejlepšího spojence, se teď v MIBCONu učíme.